ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve bazı diğer elektronik cihazları yeni tarifelerden muaf tutma kararı aldı. Bu karar, Çin’den yapılan ithalata uygulanan %125 oranındaki vergiler de dahil olmak üzere “karşılıklı” tarifeler kapsamında alındı.
ABD Gümrük ve Sınır Koruma tarafından yapılan açıklamada, söz konusu ürünlerin Trump’ın çoğu ülkeye uyguladığı %10’luk küresel tarifelerden ve Çin menşeli ürünlere yönelik daha yüksek vergilerden muaf tutulacağı belirtildi. Bu hamle, Trump’ın Çin’e yönelik tarifelerinde ilk önemli yumuşama olarak değerlendiriliyor.
Trump, Miami’ye giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, muafiyetlerle ilgili detayların önümüzdeki hafta başında paylaşılacağını söyledi. “Çok net olacağız” diyen Trump, “Ancak ülke olarak çok fazla para kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu karar, ABD’li teknoloji şirketlerinin Çin’de üretilen birçok elektronik ürünün fiyatlarının aşırı yükselmesi yönündeki endişelerinin ardından geldi. 5 Nisan’a kadar geriye dönük olarak uygulanacak muafiyetler, yarı iletkenler, güneş hücreleri ve hafıza kartları gibi diğer elektronik cihaz ve bileşenleri de kapsıyor.
Wedbush Securities’te küresel teknoloji araştırmaları başkanı Dan Ives, bu kararı “teknoloji yatırımcıları için rüya senaryosu” olarak nitelendirerek, “Akıllı telefonlar ve çiplerin muaf tutulması, Çin tarifeleri söz konusu olduğunda oyun değiştirici bir senaryo” yorumunu yaptı. Apple, Nvidia, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin ve sektörün genelinin rahat bir nefes aldığı belirtildi.
Beyaz Saray, bu muafiyetlerin şirketlere üretimlerini ABD’ye taşımaları için daha fazla zaman tanımak amacıyla yapıldığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan Trump, Amerika’nın yarı iletkenler, çipler, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi kritik teknolojilerin üretimi için Çin’e güvenemeyeceğini açıkça belirtti” dedi.
Trump, Florida’daki evinde geçirdiği hafta sonunda gazetecilere Çin’e yönelik yüksek tarifeler konusunda rahat olduğunu söyledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile olan ilişkisini öne çıkaran Trump, “Bundan olumlu bir şey çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray Politika Başkan Yardımcısı Stephen Miller, söz konusu elektronik ürünlerin fentanil ile ilgili olarak Çin’e uygulanan %20’lik tarifeden muaf tutulmadığını duyurdu.
Bazı tahminlere göre, maliyetler tüketiciye yansıtılsaydı iPhone fiyatlarının ABD’de üç katına çıkması mümkündü. Counterpoint Research verilerine göre, ABD iPhone’lar için büyük bir pazar konumunda bulunuyor ve Apple geçen yıl ABD’deki akıllı telefon satışlarının yarısından fazlasını gerçekleştirdi.
Apple’ın ABD’de satılan iPhone’larının %80’i Çin’de, kalan %20’si ise Hindistan’da üretiliyor. Apple ve Samsung gibi akıllı telefon devleri, son yıllarda Çin’e aşırı bağımlılığı azaltmak için tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye çalışıyor. Hindistan ve Vietnam, alternatif üretim merkezleri olarak öne çıkıyor.
Tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte Apple’ın son günlerde Hindistan’da üretilen cihazların üretimini hızlandırmaya ve artırmaya çalıştığı bildirildi.
Trump, bu hafta yürürlüğe girmesi planlanan bir dizi yüksek tarifeyi Çin hariç diğer ülkeler için 90 günlüğüne durdurma kararı almıştı. Çin’e uygulanan tarifeler ise %145’e çıkarıldı. Trump, bu artışın gerekçesini Çin’in ABD mallarına %84’lük vergi uygulayarak misilleme yapmaya hazır olması olarak gösterdi.
Trump, tarifelere misilleme yapmayan tüm ülkelerin Temmuz ayına kadar %10’luk tek bir tarifeye tabi olacağını açıkladı. Beyaz Saray, bu hamlenin diğer ülkelerden daha uygun ticaret şartları elde etmek için bir pazarlık taktiği olduğunu belirtti.
Trump, ithalat vergilerinin küresel ticaret sistemindeki adaletsizliği gidereceğini ve işleri ile fabrikaları ABD’ye geri getireceğini savunuyor.